Innerlijke volwaardigheid: van binnen naar buiten leven.

JEZELF OP JE MEEST PRETTIGST VOELEN


Hetgeen dat ieder mens wilt bereiken is voor iedereen hetzelfde. Heb je daar voor jezelf wel eens diep over nagedacht? Heel veel dieper dan de oppervlakte hoef je niet te gaan. Je kunt beginnen met de vraag, wat wil je nu of in de toekomst bereiken? Het eerste antwoord dat gegeven wordt zal waarschijnlijk voor ieder mens verschillend zijn. Maar, als je door vraagt en een aantal keer de waarom vraag stelt dan zul je merken dat iedereen naar hetzelfde gevoel opzoek is: een innerlijk volwaardig gevoel van zijn.

Ieder mens wilt zich namelijk prettig voelen. Je zou ook kunnen zeggen: iedereen mens wilt zich op zijn of haar best voelen. Wat gebeurt er nu je dit leest? Wat er bij veel mensen gebeurt is dat ze zich gaan afvragen of dit wel klopt. Je gaat zoeken naar situaties waarin het antwoord niet waterdicht is. Want zo’n eenvoudig antwoord op de vraag – wat wilt ieder mens? – dat is toch niet mogelijk? Maar zelfs mensen die zichzelf pijnigen doen dit omdat ze denken dat ze hierdoor uiteindelijk een beter gevoel krijgen dan dat ze nu hebben. Een gevoel van opluchting, of ontlading.

Jezelf op je best voelen... “Misschien niet op m’n best” zullen sommige denken. Maar in ieder geval beter dan nu. “Ik wil me beter voelen dan dat ik nu doe. Ik wil een aangenamere situatie creëren.” Dat is waar het vaak op neer komt. En hoe kun je dit bewerkstelligen? “Hoe krijg ik het voor elkaar om me beter te voelen dan dat ik nu doe?” Het eerste antwoord dat je gedachten je zal geven is: door meer te hebben dan dat ik nu heb. “Wat kan ik toevoegen aan mezelf zodat ik me beter voel?”
Een grotere tv? Een snellere of zuinigere auto? Een nieuw paar schoenen? Een nieuwe ervaring? Onbewust stel je jezelf de vraag: “Wat kan ik uit het leven halen waardoor ik me beter voel?” Op deze manier leef je van buiten naar binnen. Je probeert externe dingen toe te voegen aan je innerlijke staat van zijn. Je probeert een innerlijk gevoel van volwaardigheid te verkrijgen uit dingen buiten jezelf. 

Denk voor jezelf terug aan eerdere ervaringen. Dit is iets dat mij veel geholpen heeft. Probeer te herinneren hoe graag je iets wilde hebben, en welke gevoel het je gegeven heeft. Gaf het een voldaan gevoel? Heb je dat gevoel van voldoening gehouden? Voel je dat nu nogsteeds? Waarschijnlijk vind je het nu al niet meer belangrijk. Misschien zijn de spullen die je vroeger zo graag wilde hebben nu al bij het oud vuil terecht gekomen. 

Externe dingen zijn altijd tijdelijk en kunnen je geen blijvend gevoel van voldoening geven. Hoeveel geld heb je nodig om je voldaan te voelen, hoeveel dingen, hoeveel ervaringen? Het antwoord is: altijd meer. Dit is precies hoe je lichaam werkt, hoe je ‘mind’ werkt (bij gebrek aan een beter Nederlands woord). Je mind teert op verslavingen. Hoe mild deze verslavingen zich ook uitten. Soms voel je ze niet eens. Dan zijn ze aanwezig in een soort slaapstand. En andere momenten zijn ze erg actief. Wanneer je jezelf naar voelt, of neerslachtig. 

Het kost de meeste mensen ontzettend veel tijd voordat ze zich realiseren dat externe dingen nooit leiden tot een blijvend volwaardig innerlijk gevoel. Er is in deze wereld namelijk zo veel te krijgen. De illusie dat jij je geluk uit het leven moet halen wordt van alle kanten gevoed. Je kunt namelijk altijd meer geld verdienen, en altijd meer extremere ervaringen opzoeken, altijd nieuwere gadgets krijgen. Dus neem het jezelf niet kwalijk als je hier nog in gelooft.

Hoe denk je dat het voelt om je op je best te voelen? Om je innerlijk tegenover je zelf volwaardig te voelen. Jezelf de volste waarde in het leven te geven?
Het is een gevoel van rust. Peace of mind in het Engels. Het gevoel waar iedereen naar verlangt. Een einde aan het altijd maar meer willen hebben. Een gevoel waar hebberigheid of lust niet aan te pas komt. Het besef dat jij niets uit de wereld hoeft te halen om jezelf gelukkig te voelen. Sterker nog: dat jij niets uit de wereld kan halen om jezelf gelukkig te voelen. Dat geluk uit externe dingen een illusie was die gecreëerd is door je eigen onbewuste gedachtegang. 

ONDERNEMEN VANUIT LEEGTE


De zoektocht naar geluk – naar een innerlijk volwaardig gevoel van zijn – is een hopeloze tocht wanneer deze begonnen wordt vanuit leegte. Dit zal nooit leiden tot het eindelijke doel in het leven: in harmonie leven met jezelf en met alles om je heen. Het probleem moet opgelost worden bij de bron. Waar komt het gevoel van meer nodig moeten hebben vandaan? Altijd vanuit leegte. Vanuit een gevoel van gemis. Het innerlijke gevoel dat er nog iets in je leven mist. Iets waardoor je jezelf nu niet voldaan kan voelen, waardoor je jezelf nu niet rustig mag voelen. 

Iets dat vanuit leegte wordt ondernomen kan moeilijk leiden tot harmonie. Dit is de reden waarom er zoveel relaties de soep in lopen. Een relatie beginnen vanuit leegte, vanuit het gevoel: ik heb iemand nodig om mij gelukkig te maken is bijna gedoemd te falen. Het is niet alleen een vrijwel onmogelijke taak die je de andere persoon geeft: jou gelukkig maken. Maar het zorgt ervoor dat je een persoon verandert in een drugs. Als dan eenmaal na alsmaar proberen de emmer volgelopen is en het eind van de relatie nabij is, roept dit hele verwarrende gevoelens op. Die vaak geïnterpreteerd worden als: ik hou toch echt van hem/ haar. Maar dit gevoel van ‘niet los kunnen laten’ is niet het gevoel van liefde. Dit is alles wat liefde niet is. Het is het gevoel van leegte dat weer opduikt nadat het een tijdje rustig geslapen heeft. Het gevoel van jezelf niet compleet voelen. 

INNERLIJKE VOLWAARDIGHEID: VAN BINNEN NAAR BUITEN LEVEN


Het van buiten naar binnen leven: alles uit het leven proberen te halen om vervolgens aan jezelf toe te voegen, om toe te voegen aan je gevoel van ik. Maar dat gaat nooit werken.
Harmonie kan pas gerealiseerd worden wanneer je er bewust van wordt dat je altijd al alles had om jezelf gelukkig te voelen. Dat juist de illusie dat het nodig was jezelf te zoeken in externe dingen jou weerhield van rust en harmonie. Het besef dat je nooit buiten jezelf hoefde te zoeken omdat je altijd al volwaardig bent geweest. En jezelf vanuit dat volste gevoel van eigenwaarde uitten. Vanuit een innerlijke volwaardige staat van zijn leven. Dit is van binnen naar buiten leven. Hierbij stopt de zoektocht naar altijd meer. Doe je iets met de gedachte je daardoor beter te voelen dan komt hierbij het onmiddellijke besef dat je om te beginnen al niet op je best voelde; niet volwaardig. Je bent teruggevallen in je oude gedachtegang. De gedachtegang van het ego.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Quotes